Home Programma Lichtjesavond

Lichtjesavond

Op maandag 24 december 2023, kerstavond, branden in heel Nederland lichtjes op oorlogsgraven. Een lichtjesavond die al een aantal jaren gehouden wordt ter nagedachtenis aan de gevallenen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn en zelf ook een kaarsje aan te steken. De kaarsen staan gereed vanaf 17.00 uur. De locatie is militaire begraafplaats Valkenburg ZH, Castellumplein 1, 2235 CN Valkenburg ZH (naast de Hervormde (PKN) Kerk).

Het programma: 
17.00 uur Verzamelen en start aansteken kaarsjes. De kaarsen zullen de hele avond branden.

Vliegveld Valkenburg was op 10 mei 1940 één van de drie vliegvelden rondom Den Haag waar de Duitsers een grote luchtlanding deden met parachutisten en luchtlandingstroepen. Het was een ultieme poging om snel op te rukken naar Den Haag en daar de Nederlandse regering, legerleiding en het koningshuis (allen gevestigd in Den Haag) gevangen te nemen en zo een snelle capitulatie af te dwingen. Onze Nederlandse militairen ging tot het uiterste in een poging ons land te verdedigen tegen de goed getrainde en bewapende indringers. Zo ontstonden er hevige gevechten op het vliegveld Valkenburg en daar omheen in de dorpen Valkenburg ZH, Katwijk aan den Rijn, Katwijk aan Zee en Wassenaar (incl. duingebied tussen Wassenaar en Katwijk aan Zee). Aan beide zijden sneuvelden tientallen soldaten. De Duitse luchtlanding rondom Den Haag, onderdeel van Operatie Fall Gelb, mislukte mede door het hevige verzet van de Nederlandse krijgsmacht.

Van de vele Nederlandse militairen die in dit gebied sneuvelden, ligt slechts een klein deel begraven op de militaire begraafplaats in Valkenburg ZH. Maar laten we ook zeker niet de vele onschuldige Valkenburgse burgers vergeten die omkwamen, waarvoor ook een Monument is geplaatst in het midden van de begraafplaats. Ook zij verdienen een lichtje en daarom worden er ook 22 kaarsen aangestoken voor hen.

Met het aansteken van de lichtjes op kerstavond 2023 in Valkenburg willen wij samen met alle belangstellende laten zien dat wij ook aan deze veelal jonge jongens denken die in 1940 het ultieme offer gaven voor onze vrijheid. Ze mogen NOOIT vergeten worden.

Datum: 24 december 2023

Volg ons op Instagram